Over ons - Stomerij Panda

Over ons

Zestig jaar familiegeschiedenis

Drie generaties De Beer
In het voorjaar van 1956, net in de tijd dat de eerste stomerijen hun opwachting maakten in ons land, opende de 26-jarige Henk de Beer een stomerij in de Ruijsdaelstraat in Den Haag. Dry Cleaning Service De Beer noemde hij zijn kersverse zaak. ‘t Liep als een trein, het pand werd al gauw te klein en de jonge ondernemer moest uitbreiden. In 1968 verbouwde hij zijn winkel, waarin intussen ook zijn vrouw en twee zoons meewerkten.

Vaste klanten
Het familiebedrijf bleef groeien, waardoor De Beer tien jaar later, in 1978, de gok waagde om een nieuwe stomerij te beginnen in het pas gebouwde winkelcentrum Babylon in het centrum van Den Haag. Hij veranderde de naam in Dry Cleaning Panda. Collega’s in de branche vonden dat hij een groot risico nam. Maar al snel bleek de Babylon-locatie een schot in de roos. Toen De Beer in 1991 – op veel te jonge leeftijd – overleed, nam zijn oudste zoon Henri het bedrijf van zijn vader over. Vijf jaar later bijgestaan door Dennis, zijn zeventienjarige zoon, die het ondernemen ook al in het bloed zat. De zaken bleven goed gaan, Panda’s vaste klantenkring breidde zich verder uit. Veel zakenmensen, vooral van kantoren en ministeries rondom Babylon, maakten graag gebruik van de nabijheid van de stomerij.

Tweede winkel
In 2003 werd bekend dat het oude Winkelcentrum aan een grootschalige opknapbeurt toe was. Henri en Dennis besloten in de renovatieperiode een extra winkel te openen.
Wat volgens plan gebeurde in 2005, aan de Rijnstraat 14, in het gebouw van het Ministerie van VROM, dat nu Infrastructuur&Milieu heet. Omdat Babylon ontruimd moest worden, verhuisde de stomerij naar een winkelpand in Voorburg, terwijl het hoofd-depot in de Rijnstraat kwam. Dat was meteen ook het moment dat Dennis’ vader stopte en Dennis en zijn echtgenote Patricia het hele bedrijf – als derde generatie – overnamen. Zij veranderden de naam in Stomerij Panda First Class Dry Cleaning. Vandaag werken zij nog steeds vanuit deze twee vestigingen, de Haagse en de Voorburgse.

Demo’s voor collega-bedrijven
De van energie bruisende Dennis de Beer heeft de afgelopen jaren, net als zijn vader en grootvader dat nooit deden, geen moment stilgezeten. Stel hem één vraag en hij barst los over de laatste ontwikkelingen op reinigingsgebied, over milieuvriendelijke technieken, over het feit dat de winkel in Voorburg alweer te klein wordt, over de demonstraties en rondleidingen die hij en zijn medewerkers geven aan bezoekers – klanten, maar ook collega-stomerijen. Tijdens zo’n rondleiding beschrijft hij de energiezuinige werking van zijn nieuwe machines, of wijst hij even op de volle rekken met kostuums van musicals als Soldaat van Oranje, waarvoor Panda alle toneelkleding verzorgt.

‘Zachtste’ stomerij van Nederland
“Wij zijn één van de eerste stomerijen die met de Ipura-reinigingsmachine van fabrikant Multimatic werkt”, vertelt Dennis. “Wij gebruiken bij alles wat we doen de GreenEarth Cleaning-technologie. Dat is een uniek proces, dat het milieu volledig ontziet en maar liefst zeventig procent minder water en energie verbruikt. GreenEarth betekent echt een ommekeer in de stomerijwereld. Het procédé gebruikt vloeibare siliconen, die heel zacht en biologisch afbreekbaar zijn. Directe voordelen voor de klant: geen stomerijlucht meer en geen slijtage aan de kleding. Wij onderzoeken eigenlijk voortdurend hoe we ons werk zó kunnen doen, dat mens én milieu er alleen maar beter van worden. En daar investeren we keihard in. Met als resultaat dat we nu de groenste en ‘zachtste’ stomerij van Nederland zijn.”

Groen machinepark
“Sinds 2010”, vervolgt Dennis, “hebben we ons hele machinepark vernieuwd. Die moderne machines maken het ook mogelijk om allerlei tere soorten textiel, zoals wol, polyester en zijde, te ontdoen van verontreinigingen, zonder krimp of ander vormverlies. Ook zorgen de nieuwe wasmachines, met hun speciale filtratie-technologie, voor ruim dertig procent minder verbruik van water, energie en wasmiddel. Door een ‘waterterugwin-systeem’ kunnen we wassen met schoon koelwater, en door de snelstoomgenerator en rookgaswisselaar besparen we zo’n veertig procent aan gas en energie. We gebruiken ook warmtepompen met zonne-energie en onze twee winkels in Den Haag en Voorburg zijn helemaal voorzien van led-verlichting. Zelfs onze digitale kassa is vernieuwd. Zo zijn we samen met onze klanten helemaal klaar voor een schone toekomst.”